sobota 18. června 2011

Pilkiverse, část 1.

Ricky Gervais, Stephen Merchant a Karl Pilkington. Říkají Vám tato jména něco? Přinejmenším Rickyho by mohlo, a to jako představitele Davida Brenta v původní britské verzi The Office – seriálu, který společně se Stevem napsal a režírovat. Nebo alespoň jako kontroverzního moderátora Zlatých glóbů v letech 2010 a 2011. Steve Merchant je nyní znám nejspíš hlavně díky hře Portal 2, ve které namluvit robota Wheatleyho. No a Karl je vlastně důvod proč píšu tenhle článek, více o něm tedy později.
Jak jste, drazí čtenáři, jistě již pochopili, záměrem tohoto textu je Vás s těmito lidmi a jejich dílem, především komediálním, seznámit. Nebudu se ohánět klišé a tvrdit že jsou daní pánové géniové (nejméně jeden určitě není), ale jedno vím jistě – rád bych si s nimi zašel na pivo.

Steve, Karl a Ricky

Tvorbu RSK lze jednoduše rozdělit na rozhlasovou, televizní a filmovou. Prostý bodový seznam tu ale stačit nebude. Aby se mi podařilo zachytit komplexnost pilkiversu, jak se fanouškovsky nazývá vše od této trojice či jednotlivců, pokusím o chronologické shrnutí se subjektivním výčtem nejlepších momentů. Upozorňuji že většina citátů bude angličtině.


Xfm poprvé – 1997
Ricky Gervais je přijat jako moderátor do Londýnské rozhlasové stanice Xfm. Samotného ho práce nebaví (musí mačkat čudlíky), takže si vyžádá asistenta. Steve Merchant má to štěstí že jeho životopis dostal Ricky do ruky jako první a nechtělo se mu jich číst víc. Na pohovoru je Steve ujištěn že pokud bude ochoten dělat všechnu práci tak místo dostane. U čtvrtého piva přijímá.

Z tohoto období nebylo moc záznamů, hromadné nahrávání show začalo až poté co se chlapci proslavili. Ovšem v roce 2008 se našly kazety s přesně 10 let starými nahrávkami. Čiší z nich malé zkušenosti (či přímo amatérismus), minimální invence při vymýšlení rubrik a vlastně celkově se dá říci že moderátoři dělají show spíše pro vlastní zábavu, než kvůli posluchačům.
Není třeba dodávat že přesně tohle fanoušci chtěli :)

Pro ilustraci popíši pár rubrik:

Make Ricky Gervais laugh!: posluchači zasílají faxem obrázky za jediným účelem – rozesmát Rickyho. Komu se to podaří, ten vyhrává...první místo. Nutno ovšem podotknout že se nejednalo o nejtěžší soutěž, protože Ricky se směje pořád a všemu.

Lets call Rickys mum!: Oblíbená část show, při které Ricky zatelefonuje své matce. Veselí je poté nasnadě, jelikož Ricky špatně vyslovuje své příjmení a Eve (tak se matka jmenuje) neví kde má zubní protézu. Ricky připodobňuje matčin smích k psovi Muttleymu z Wacky Races.

Jezoc: Nejde o sice rubriku ani soutěž, přesto nejde nezmínit dost možná nejoceňovanější část starých nahrávek. Ricky vzpomíná na svou pubertu, kdy jako televizí vychované dítě psal slohové práce o fiktivním New Yorském policistovi, který se jmenoval jednoduše JEZOC.

Damn you, Jezoc! You’re off the case.

Keep the badge, I don’t need a stinking badge to be a cop.

This is my law.

My God it’s Jezoc, how did he find us?



V Jezocovi asi nejvíce projevila schopnost Rickyho a Steva pracovat jako tvůrčí tým (i když v tomto případě šlo pouze o stavění na zažitých klišé), kterou zcela využili při své další, již televizní práci.

Ani ne rok po začátku vysílání se Steve rozhodl z Xfm odejít na lepší místo – do produkce BBC. Ricky v rádiu zůstal, ale byl propuštěn poté co stanici v roce 1998 převzalo Capital Radio.

V rámci svých produkčních povinností si Steve najal Rickyho aby hrál hlavní roli v krátkém filmu Seedy boss, který položil základy pro jeden z nejúspěšnějších seriálů BBC vůbec.

Lanky, goggle-eyed freak
O tom ale až příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat